1 коментар
fiest

Интервю с Реймънд Фийст

Реймънд Фийст, създателят на историите от Мидкемия, говори за себе си и творчеството си.

Още един известен американски писател на фентъзи застава пред SciFi.bg и отговаря на въпросите на списанието. След Брандън Сандърсън е ред на Реймънд Фийст. Авторът започва кариерата си още през 1982, когато издава „Магьосникът“. След това излизат “Сребротрън” и “Мрак над Сетанон”. Тези три романа го поставят сред най-добрите фентъзи писатели. По-късно са издадени “Принц на Кръвта”, “Кралският Корсар” и “Трилогия за Империята”. С излизането на „Войната на студенокръвните“ Реймънд Фийст става създател на един от най-мащабните фентъзи светове. Той продължава да твори и днес, като последните му поредици за жанра са „Конклав на сенки“ и „Войната на мрачния“

Интервюто проведе Мира Георгиева, а преводът е дело на новото попълнение в екипа на SciFi.bg Станимир Ставрев.

Как станахте писател? Беше ли нещо което винаги сте искал да правите или се случи непредвидено?

Изображение с име: Реймънд Фийст
Реймънд Фийст в Париж, 2008г.

Не беше предвидено. Работех в сферата на здравеопазването като проектов координатор и пишех просто като хоби. След като продадох първата си книга и получих договор за втората, открих, че съм станал писател. Никога не съм имал намерение това да е главната ми професия, но така се получиха нещата.

Защо избрахте да пишете фентъзи? Какво плени въображението Ви – невъзможните светове, магията, митичните същества или нещо друго?

Нещо друго – приключението. Когато бях много млад, имаше един стар жанр книги, наречени „детско-юношеска литература”, от автори като Сър Уолтър Скот, Робърт Луи Стивънсън, Антъни Хоуп и др. Също така бях запален читател на исторически романи. Най-близкото нещо до двете беше фентъзито, затова пиша исторически романи за място, което вече не съществува.

Бихте ли споделили с нас какви книги обичате да четете и кои са Ви любими?

В момента не чета художествена литература. Чета много биографични и исторически книги. Харесвам писателите на исторически романи от старата школа като Томас Костейн (който е бил също и историк), Мери Рено и Самюъл Шеленбергер.

А на кои автори се възхищавахте, когато започнахте да пишете?

Всичко започна с Шекспир, който е бил просто най-добрият писател. Все още даваме пари, за да видим как хора играят неговите пиеси или четат творбите му. След това Твен, Мелвил, руснаците Толстой, Пушкин, Достоевски, Гогол и всички добри автори, които са ми попадали.

Какво друго обичате да правите през свободното си време? Имате ли хоби?

Прекарвам време с децата си, въпреки че това е по-трудно сега, тъй като дъщеря ми е в университет. Синът ми живее с мен и ходим на кино, бейзболни и футболни мачове, от време на време хапваме навън и въобще прекарваме време заедно. Аз съм необвързан, затова излизам на срещи от време на време и това е винаги интересно. Харесвам хубава храна, вино, както и да прекарвам време на плажа.

Изображение с име: Чиракът на Магьосника
Книгата, която поставя началото на "Сага за Войната на Разлома"

Magician постави за нас, читателите, началото на едно вълнуващо приключение, развиващо се в детайлен и колоритен свят, където обичаме да се връщаме година след година. Какво Ви вдъхнови да го създадете и как въобще Ви хрумна идеята за Мидкемия?

Мидкемия беше игрови свят, създаден от неколцина от нас в университета, когато бях студент. Просто го взех и реших да разкажа историята за това, как силната магия се е появила в Мидкемия. След това нещата излязоха извън контрол.

Каква, според Вас, е главната причина за успеха на цикъла за Войната на разлома?

Наистина не знам. Може би е заради героите, които дават на читателя някого, за когото да го е грижа, но не искам да задълбавам, защото винаги е опасно да анализираш собствените си произведения.  Най-добре просто да продължаваш да си вършиш работата и да разказваш историята.

Какви са бъдещите Ви проекти? Работите ли върху нова книга? Какво можете да ни кажете по въпроса?

В момента работя по Magician’s End (няма официален превод), последна книга от цикъла за Войната на разлома. Не мога да ви кажа много, освен че ще бъде голям финал. След това аз и моят издател имаме няколко други проекта предвид, но нищо не е решено все още.

Писането е креативно и спонтанно нещо, но все пак трябва да се спазват срокове. Имате ли график кога да пишете или го правите само когато се вдъхновите?

Винаги имам срокове. Ако издателите искат да пуснат книга през март, аз трябва да я представя още предишното лято, което значи, че трябва да започна да работя една година преди това. Magician’s End няма да бъде издадена преди 2013г.

Изображение с име: картинка 2
Фийст има 14 издадени тома в България

Можем ли да очакваме филм, сериал или игра по някоя от книгите Ви?

Ние разгоравяме с инвеститори постоянно. Имал съм сделки за филми, които обаче не се реализираха, но това е просто начинът, по който работи индустрията.

А какво е мнението Ви за адаптирането на романи за големия и малкия екран попринцип?

Мнението ми е сложно и не е лесно да се обясни. От една страна има притеснение дали нещо, което носи твоето име, ще се получи добре. Но от друга страна, това все пак е бизнес. И филм, който носи пари, дори и да е лош, няма да промени нито дума от оригиналната книга.

България има богат фолклор и митология. Чували ли сте нещо за нея? Бихте ли обмислили да я ползвате като вдъхновение за ново фентъзи?

Не съм запознат с нея. Въпреки това, случайно срещнах една млада дама от България, която живее тук в Сан Диего. Ще я разпитам за това следващият път, когато се видим и човек никога не знае. Може да потърся вдъхновение в тази митология.

Какво бихте искали да кажете на български Ви фенове?

Благодаря ви много за подкрепата и се надявам никога да не ви разочаровам с книгите си.

 

С най-добри пожелания,
Реймънд И. Фийст

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата